zaterdag 21 januari 2012

De redding is nabij!

Met de sloep heb je dit schiereiland kunnen bereiken. Willem Barentsz is al een week na vertrek overleden. De arme man was doodziek en hield het niet langer vol. Jij bent degene die deze mannen hier naar toe hebt kunnen leiden! Een hele prestatie. Vanuit Kola worden jullie opgehaald door een Nederlands handelsschip. Jullie zijn gered!

De terugreis

Na maanden op Nova Zembla te hebben gezeten is het dan eindelijk zo ver! Jullie hebben een sloep gemaakt van oud hout en kunnen gaan varen. Het ijs is voor het grootste deel gesmolten. Het is juli 1597. De zomer is aangebroken. Van de 17 bemanningsleden die Nova Zembla bereikten zijn er nu nog 15 over. Twee mannen hebben het dus niet gehaald. De rest van de bemanning heeft het erg zwaar. Willem Barentsz zelf is doodziek. Jij hebt nog wel de kracht om door te gaan en jouw mannen levend thuis te krijgen, maar hoe ga je dit aanpakken?
Na 4 maanden te hebben gezeild kom je dan eindelijk aan wal. Het was niet makkelijk. Jullie liepen vast in het ijs. Na veel geploeter en wilskracht zijn jullie aan wal van dit eiland gekomen. Willem Barentsz heeft de kust al een beetje verkend. Het is hier erg koud en er ligt sneeuw en ijs. Terug varen is geen optie, want dan loop je weer vast in het ijs en kun je onderkoeld raken en verdrinken in dit koude water. Willem Barentsz heeft een idee. Jullie moeten een huis bouwen en wachten tot de winter voorbij is, zodat jullie daarna terug kunnen varen. Het zal geen makkelijke winter worden. Veel sterkte met helse koud, aanvallen van ijsberen en mensen die het niet zullen overleven.
Hé, wat zie je daar? Nog meer land! 'Dat moeten we gaan uitzoeken!' roept Willem Barentsz. Maar dan.. Krrrr.... En ja hoor het water is hier bevroren! De boot loopt vast in het ijs. Hoe komen we nu verder?

Eureka

Wat is dat nou? Eilanden in het midden van deze zee! Dat is iets nieuws. Na maanden reizen tref je dan toch iets anders aan dan water! Dit moeten de mensen in Nederland weten. Willem Barentsz bedenkt passende namen bij deze eilanden. Het ene eiland noemt hij 'Bereneiland' en het andere 'Spitsbergen'.
Je bent samen met Willem Barentsz inmiddels al 2 maanden onderweg! Zeilen gaat nou eenmaal niet zo snel. Gelukkig hebben julie genoeg benodigdheden meegenomen om rond te komen. Frietjes met mayo zul je op dit schip niet vinden, maar brood en dergelijke is voldoende om te kunnen overleven. Jullie hebben al heel wat meegemaakt, maar storm slaat jullie niet uit de weg! Hou vol! Je bent al op de helft!

Het begin van een barre reis

Het is mei 1596. Twee schepen liggen klaar om te vertrekken. Eén schip staat onder leiding van Willem Barentsz. De ander onder leiding van jou! In werkelijkheid was Jacob van Heemskerck de leider van het andere schip. Maar vandaag ben jij degene die Willem Barentsz tijdens zijn reis zal volgen. Hier in Amsterdam varen jullie uit. Het schip is geladen met alle benodigdheden. Een behouden vaart toegewenst!
In de tijd dat Willem Barentsz leefde was het niet vanzelfsprekend dat je zomaar Google Earth of navigatie op je mobiele telefoon er bij kon pakken. Sterker nog; Veel stukken land en water waren nog niet eens in kaart gebracht.
Hieronder zie je een kaart van Major van Blaeu. Hij was een kaartenmaker uit de 17de eeuw en zette de hele wereld in een mooie atlas die alleen rijke lui konden kopen.
Willem Barentsz leefde één eeuw eerder dan Major van Blaeu. En maakte een atlas van water dat oostelijk ligt aan Spanje.
Dit was één van zijn werkzaamheden voordat zijn grote reis begon.
Willem Barentsz was een zeeman, kaartenmaker en
bovenal avonturier. Hij leefde eind zestiende eeuw en
was geboren rond het jaar 1550 op Terschelling.
Zijn grote droom was de hele wereld in kaart te brengen.

Toen Willem Barentsz was opgegroeid is hij uitgegroeid tot koopman en wetenschapper.